A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Звіт сільського голови Мовчана Ю.І. за 2019 рік

Дата: 04.03.2020 09:20
Кількість переглядів: 483

 

ЗВІТ ГОЛОВИ НЕХВОРОЩАНСЬКОЇ ОТГ

ЮРІЯ МОВЧАНА

 про діяльність Нехворощанської сільської ради (об’єднаної громади) у  2019 році.

 

Шановна громадо!

 

Відповідно до положень Конституції України, Європейської хартії місцевого самоврядування (від 15 жовтня 1985 р., ратифікована Законом України від 15 липня 1997 р. №452), законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про доступ до публічної інформації», Про  децентралізацію  влади»,  «Про  співробітництво територіальних громад», «Про  засади державної  регіональної політики», «Про добровільне об’єднання  територіальних громад»  виношу на  Ваш  розгляд  свій звіт як сільського  голови про діяльність Нехворощанської сільської ради (об’єднаної громади) у  2019 році.

 

Найголовнішим суб’єктом  діяльності будь-якої влади є людина з усіма її  суспільними проблемами. Саме цій стратегічній  меті підпорядкована  робота Нехворощанської сільської ради і моя, зокрема, як голови. Цього  вимагає і конституційний принцип, в якому підкреслено,  що  єдиним  джерелом  влади є народ. Тож і  основою  наших дій була  і залишається  місцева  самоврядність. Без цього  неможлива ефективна регіональна  політика, а  відповідно і  розвиток населених  пунктів громади, інтереси яких представляє сільська рада.

 

У минулому році за рахунок інфраструктурної субвенції та нашого співфінансування ми виготовили генеральні плани усіх населених пунктів громади. Придбали сучасний багатоцільовий екскаватор-навантажувач, який активно використовується для планування територій, розробки і навантаження ґрунту, риття котлованів і траншей тощо. Наші комунальники давно про такий мріяли. Купили вантажно-пасажирський автомобіль ГАЗ-3302-750, яким користується бригада з благоустрою. Завдяки тісній співпраці з Полтавською газонафтовою компанією одержали від неї в подарунок пожежний автомобіль ЗІЛ-130 і тепер на порядку денному – введення в дію пожежної охорони. Також нам подарували одинадцятимісний мікроавтобус «TOYOTA», яким підвозимо студентів з Маячки, Лівенського та Шедієвого на трасу «Нехвороща-Нові Санжари», бо через незадовільний стан дороги до названих сіл не курсують рейсові пасажирські автобуси. Використовуємо його і для екскурсійних поїздок, для потреб закладів культури тощо. Торік у грудні придбали два трактори з причепами, косарками та лопатами для розчищення снігу.

 

Налагодили роздільний збір твердих побутових відходів, для цього придбали і встановили на центральних вулицях кожного села спеціальні контейнери. Дякуючи кандидату в народні депутати В’ячеславу Мінязєву в Маячці та Соколовій Балці з’явилися нові зупинки для пасажирів. Давно існувала потреба привести в належний стан пам’ятник Тарасові Шевченку в Соколовій Балці, і там же та в селі Андріївка – пам’ятники загиблим воїнам. Всі вони перебували в такому стані, що довелося замовляти скульпторів, які б узялися за їх капітальний ремонт. І тепер ці пам’ятники врятовані від подальшої руйнації, вони як новенькі.

 

Гордістю нашої громади є футбольне міні-поле зі штучним покриттям, яке урочисто відкрили на початку вересня на території Нехворощанської школи.

 

Багато було зроблено торік восени у плані підготовки наших закладів до початку нового навчального року. Чепурилися і школи, і дитсадки, і заклади культури, де проводили заміну вікон, робили внутрішні косметичні ремонти, наводили лад на прилеглих територіях. У соколовобалківській «Берізці» оновили фасад приміщення, а в школі відремонтували фойє, підготували до експлуатації спортивну залу. Подібні роботи тривали в андріївському «Дзвіночку», у маячківській «Перлинці», у нехворощанському «Сонечку». Нарешті вирішили проблему підвезення дітей з Малої Нехворощі Машівського району та з Чернеччини, що в сусідній Дніпропетровщині, до Нехворощанського ЗЗСО.

 

Стосовно благоустрою наших територій, то практично в кожному населеному пункті з ранньої весни боролися з бур’янами і стихійними смітниками, впорядковували кладовища, закладали квітники, встановлювали у громадських місцях паркани, облаштовували місця відпочинку тощо. Наприклад, у Соколовій Балці встановили сучасну огорожу навколо цвинтаря, а в Нехворощі мешканці багатоквартирного будинку, що на вулиці Центральній, кілька років тому виявили ініціативу встановити дитячий майданчик, самостійно підготували для цього територію. Навесні ми придбали паркан, який вони встановили і пофарбували своїми силами.

 

Плідно працювали і над будівництвом вуличного освітлення у селах, зокрема у Нехворощі, де встановлено сучасні енергозберігаючі ліхтарі. Такі ж встановили в Лівенському. Обладнали внутрішні туалети у Нехворощанському будинку дитячої та юнацької творчості та в приміщенні амбулаторії сімейної медицини, а закупити необхідну сантехніку допомогли місцеві фермери.

 

Чимало зроблено у плані ремонту доріг. Ми вирішили відмовитися від залатування ям і здійснювали тільки капітальні ремонти, тож нове асфальтне покриття лягло на вулицях Маячки, Лівенського, Шедієвого, Нехворощі, Соколової Балки. В межах цього села відремонтовано ділянку дороги міжобласного значення, і дуже хотілося б, щоб дорожники здійснили ремонт далі до Нехворощі, але це питання досі залишається відкритим.

 

Після об’єднання відчутне піднесення мають наші аматори сцени, для яких придбано комплекти акустичної апаратури, а в Лівенський та Андріївський клуби – світлові прилади. Також у клуби та заклади освіти купували ноутбуки (загалом не менше десяти штук), кіноекрани, кольорові фотопринтери тощо. При кожному закладі культури діють художні колективи, які беруть активну участь у заходах, що проходять і в нашій громаді, і за її межами, готують цікаві святкові програми. Приміром, урочистостями й концертами в усіх селах відзначали День перемоги, День матері, День захисту дітей, дні села, День Незалежності тощо. Крім того, кращі аматорські колективи представляли нехворощанську громаду на міжрайонних фестивалях «Великодні дзвони» та «Приорільське добросусідство», що проходили у Магдалинівському районі на Дніпропетровщині, на фестивалі «Омельницьке розмаїття» у Кременчуцькому районі та «Слива Фест» в Опішні. Відрадно, що нас помітили, нас запрошують і ми із задоволенням відгукуємося на такі запрошення. Але на часі й самим збирати гостей у своїй громаді, тож на початку літа плануємо провести свій фестиваль, уже є певні ідеї та люди, які готові увійти до оргкомітету.

 

Торік за 230 тисяч гривень купили для амбулаторії сімейної медицини гематологічний аналізатор і два ноутбуки. Забезпечили нормальні умови для бригади екстреної медичної допомоги, пункт базування якої зайняв дві кімнати у приміщенні амбулаторії. Днями одержали сучасний спецавтомобіль для бригади невідкладної медичної допомоги. Щодо приміщення колишнього терапевтичного відділення, то виготовляється проектно-кошторисну документацію і розпочали підготовку до його реконструкції.

 

На місці колишньої автостанції завершується будівництво нового магазину, біля якого буде обладнано й зупинку, де люди зможуть в затишку під накриттям чекати автобус.

 

Прикро усвідомлювати, що на порозі закриття стоїть Шедіївська школа, де мало учнів і тому з початку року держава припинила її фінансування. А утримувати цей заклад за рахунок тільки місцевого бюджету дуже затратно. Тому вихід один – доведеться придбати шкільний автобус, яким підвозитимемо шедіївських дітей до сусіднього села, вирішити проблему працевлаштування педагогів працездатного віку та збереження шкільного приміщення.

 

Коротко скажу і про плани на поточний рік. Сподіваюсь, нам вдасться завершити ремонт адміністративного будинку в НЕХВОРОЩІ для відділу освіти і центру надання соціальних послуг. Там відкриємо сертифікований пункт офіцера поліції, якого повинні забезпечити відповідно до нормативних вимог автомобілем, двома робочими кімнатами, рацією, умовами для зберігання зброї тощо. Плануємо розпочати будівництво компактного двоповерхового приміщення для дитсадка, цілком сучасного і зручного для перебування там дітей. Проєкт готовий. На порядку денному залишатиметься ремонт доріг місцевого значення, впорядкування центрального парку у Нехворощі й так далі. А ще є задум встановити на місці демонтованого пам’ятника Леніну сучасну фотозону під назвою «Дерево життя», що символізує історичний шлях, яким пройшла Нехвороща, і єдність поколінь. Наш архітектор вже підготувала проєкт, хоча коли діло дійде до практичного втілення цього задуму, можуть бути певні зміни. Так само є намір встановити красиві знаки на всіх під’їздах до нашої громади, що будуть своєрідними «воротами» до неї з боку Кобеляцького, Машівського та Новосанжарського районів, а також з Дніпропетровщини. Плануємо в цьому році продовжувати ремонти і благоустрій вуличних доріг, зокрема по провулку Огородньому та вул. Шевченка.

                                                                                                            

У селі ШЕДІЄВЕ запланували провести ремонт дороги по вул. Молодіжній, збудувати вуличне освітлення на вул. Рудниковій, встановити паркан біля ФАПу, відремонтувати освітлення в сільському клубі, поповнити матеріальну базу дитсадка.

 

В ЛІВЕНСЬКОМУ будемо продовжувати будівництво вуличного освітлення, належить відремонтувати бібліотеку та звести танцювальний майданчик у парку біля Будинку культури. Також у планах – будівництво центрального водогону.

 

У МАЯЧЦІ слід відремонтувати дорогу на центральній вулиці Локшина і також прокласти новий водогін протяжністю 9.7 км, провести ремонт в СБК.

 

В АНДРІЇВЦІ плануємо придбати холодильник, мотокосу та інші матеріали для дитсадка «Дзвіночок». У СОКОЛОВІЙ БАЛЦІ – завершити утеплення фасаду приміщення дитсадка «Берізка», вести ремонт доріг. В обох селах закупимо необхідні матеріали для клубів.

 

Для соціальних працівників, які обслуговують людей похилого віку в селах Шедієве, Лівенське та  Соколова Балка, Маячка придбаємо велосипеди.

 

Заплановано придбання сценічних костюмів для закладів культури та вуличних тренажерів.

 

Це якщо коротко, адже до кінця року ще далеко і попереду нашу громаду чекає багато інших питань, над якими доведеться працювати – зокрема, щодо благоустрою територій, впорядкування громадських місць, прибирання стихійних сміттєзвалищ, підготовка до різноманітних масових заходів тощо.

 

Ясна річ, вирішити проблеми, що накопичувалися десятиліттями, за короткий час неможливо. Тим більше в тих політико-соціальних умовах, які нині переживає вся Україна. Але поступово, гуртуючи зусилля депутатського корпусу, виконавчого комітету, всіх небайдужих та активних громадян, ми наближаємо намічені цілі, долаючи перешкоди.

 

Голова ОТГ Юрій МОВЧАН

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь