A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ОБМІНЯЛИСЯ ДОСВІДОМ, ДОМОВИЛИСЯ ПРО СПІВПРАЦЮ

Дата: 28.11.2020 19:30
Кількість переглядів: 223

Фото без описуДнями представники нашої громади відвідали Білоцерківську ОТГ тепер уже колишнього Великобагачанського району, яка з багатьох позицій є прикладом успішної децентралізації, до того ж є ідентичною до нашої громади за територією, кількістю населення та фінансовими ресурсами. Також, як зазначила керівниця «ULEAD Полтавський регіональний офіс» Ірина БАЛИБІНА, це громада, яка за роки існування продемонструвала помітний соціально-економічний розвиток, залучила до своїх бюджетів додаткові кошти шляхом ефективної проєктної діяльності, розбудувала інфраструктуру, помітно підвищила професійний рівень фахівців. Тож було чому повчитися і що побачити в колег.

 

Голова нашої ОТГ Віктор ДУБОВИЧ та його заступники Ольга ХОМЕНКО і Зоя КОРОЛЕНКО перш за все цікавилися позитивним досвідом білоцерківців у плані надання якісних послуг населенню, у тім числі медичних та адміністративних, формуванням мережі закладів культури та освіти, а також формуванням штатної структури працівників ОТГ, тобто кадровою політикою, спрямованою на правильний розподіл повноважень і функцій з метою більш ефективної роботи.
Голова Білоцерківської ОТГ Іван ЛЕЩЕНКО та завідувачка сектору культури і туризму Наталія ЛУК’ЯНЕЦЬ показали нехворощанам об’єкти інфраструктури своєї громади - приміщення сучасно облаштованої бібліотеки, Будинку культури та новенького ЦНАПу. Відповіли на чисельні запитання, пообіцяли співпрацю в плані обміну досвідом, надання консультацій тощо.
Свої особливості має Білоцерківський відділ освіти, де у штаті 5 працівників. Серед навчальних закладів немає опорного, але практично в кожному селі є дитсадок, останнім часом навіть відкрили кілька нових ЗДО.
Білоцерківці також розповіли про соціальний бізнес на їх території. Практично всі підприємці, маючи соціальні угоди з ОТГ, надають допомогу в плані благоустрою чи дрібних ремонтів, допомагають технікою. Завдяки цьому їхня ОТГ не утримує ні бригади з благоустрою, ні навіть комунгоспу, всі водогони там обслуговують кооперативи.
Досить ефективно діє в Білоцерківці галузь охорони здоров’я, де при амбулаторії ЗПСМ є своя лабораторія, лікар-стоматолог орендує кабінет для роботи. Є в них і свій Центр надання соціальних послуг та 16 соціальних працівників, два роки тому вони взяли участь у конкурсі, оголошеному Міністерством соціальної політики й отримали спецавтомобіль – так зване соціальне таксі для перевезення осіб з обмеженими можливостями.
Ольга ХОМЕНКО так прокоментувала результати відвідин Білоцерківської ОТГ: «Сподобалось, як у них діють заклади культури. Вони мають аж сім колективів із званням народних! Це вказує на високий рівень організації роботи кожного закладу. Цікаво, що штатних бібліотекарів там немає, за сумісництвом у бібліотеках працюють вчителі місцевих шкіл, які краще знають потреби учнів, за ними ж діти йдуть в бібліотеки, що позначається на рівні відвідування цих закладів. Та головне, що там бібліотеки давно вже не є закладами лише для книговидачі, вони зуміли перетворити їх в інформаційно-дозвіллєві центри, де можна зібратися, цікаво провести час, переглянути кінофільм, скористатися Інтернетом тощо. Це зовсім інший рівень роботи, більш сучасний та ефективніший. Там культура стала тією галуззю, яка не просто влаштовує дозвілля, а об’єднує людей, актуалізує їх діяльність, задовольняє їх потреби. Ми на їхньому прикладі переконалися, що це реально зробити й на нашій території!».
Віктор ДУБОВИЧ: «Білоцерківська ОТГ створена п’ять років тому, тож пройшла етап свого становлення і нам цікаво було побачити, як вони організовують життя у своїй громаді. Перейняти позитивний досвід завжди корисно. Багато їхніх ідей можна перенести і на нашу територію, аби покращити надання різних послуг нашим жителям. Цікавою є їхня практика охорони сіл, там надали перевагу не сторожам, а системі відеоспостереження, охоронній сигналізації та послугам охоронних фірм, що набагато вигідніше. Також цікавим є досвід співпраці з керівництвом області, з депутатами Верховної Ради тощо. Дуже хотілося б і в нас мати свій ЦНАП (центр надання адміністративних послуг). Також ми побачили, як більш ефективно використовувати кошти, шукати джерела наповнення місцевого бюджету, аби він був бюджетом розвитку, а не проїдання. А головне, ми переконалися, що ті завдання, які ставимо перед собою, є цілком реальними, що у нас є свій потенціал і чимало невикористаних можливостей, що дасть можливості розвивати нашу громаду, аби й до нас приїздили за досвідом».
Після Білоцерківки наші керівники побували у Мачухівській територіальній громаді, де також вивчали її досвід роботи. Про це – в наступній публікації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь