A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЧЕРГОВА СЕСІЯ

Дата: 04.02.2021 20:01
Кількість переглядів: 7566

Фото без описуНа шосту сесію, що відбулася сьогодні, прибуло 20 депутатів СТГ. Троє з-поміж них беруть участь у пленарному засіданні восьмого скликання вперше. Це депутати, обрані на місцевих довиборах 10 січня – Оксана Василівна ШПАК (с. Нехвороща), Василь Володимирович БІЛОКІНЬ (с. Лівенське) та Людмила Василівна БУЛИГА (с. Андріївка). На початку сесії їх привітала голова територіальної виборчої комісії Лариса ЯЛОВЕГА, яка офіційно оголосила результати виборів та вручила названим депутатам депутатські посвідчення.

 

Голова громади Віктор ДУБОВИЧ, який вів сесію, особисто привітав новообраних депутатів і, висловивши сподівання на плідну співпрацю та побажавши успіхів у діяльності на користь нашої громади, вручив невеликі подарунки, презентовані Полтавською газонафтовою компанією – записники та ручки.

 

Наступним питанням депутати схвалили рішення, відповідно до якого В.В.Білокінь увійшов до складу постійної комісії з прав законності і правопорядку, О.В.Шпак – до складу бюджетної комісії, Л.В.Булига – до складу комісії з питань освіти.

 

Потім внесли зміни до складу виконавчого комітету СТГ, увівши до нього КОЛЬБУ Ірину Миколаївну – головного бухгалтера сільської ради.
Про внесення змін до показників бюджету СТГ на 20201-й рік доповідала головний економіст Любов НОМЕРОВСЬКА. Їх обговорювали на засіданні постійної комісії (про неї ми розповідали читачам сайту), тож у депутатів не виникало додаткових питань і вони одноголосно підтримали проєкт рішення.

 

Так само одноголосно внесли зміни до структури відділу освіти (інформувала начальник Ірина ШЕРСТЮК), заслухали і затвердили питання про надання соціальних послуг за рахунок місцевого бюджету окремим категоріям населення (інформувала керівниця Центру надання соціальних послуг Мирослава РОЖКО), затвердили Положення про службу у справах дітей та Програму розвитку і підтримки місцевої пожежної охорони (інформувала заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО).

 

Говорячи про підтримку пожежної охорони, В.Дубович нагадав присутнім про те, що замовлено переобладнання пожежного спецавтомобіля – йому замінять двигун на більш економний і придбають лопату для розчищення доріг від снігу.

 

Після того депутати затвердили Програму протипожежної, техногенної безпеки і цивільного захисту на території громади, а також внесли зміни до назви нашої сільської ради – відтепер вона буде не Новосанжарського, а Полтавського району (інформувала заступниця голови СТГ Зоя КОРОЛЕНКО.

 

Прийняли рішення про оформлення права власності на дві «безгосподарські» споруди у Нехворощі – колишніх лазні та посту ДАІ. При цьому В.Дубович пояснив, що на місці посту ДАІ планують облаштувати автобусну зупинку, але для цього належить оформити усі необхідні документи. Принагідно додав: «Нас активно критикують, що досі не маємо поліцейського громади, тоді як десь на Дніпропетровщині він уже два роки працює. То у мене запитання до цих критиканів: чому ж ви не організували його роботу в Нехворощі два роки тому, коли бюджет СТГ був 65-67 мільйонів? Ми нині маємо на 10 мільйонів менше, а поліцейського треба забезпечити двома робочими кімнатами, службовим автомобілем не дешевше Renault Duster, житлом, заробітною платою і, мабуть, огірком в кобуру. Держава від цього самоусунулась, переклавши на плечі громади, а де брати на все гроші?».

 

Говорячи про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища (зокрема, про необхідність нарешті почистити ставок, що у центрі Соколової Балки), В.Дубович додав: «Нам і тут закидають, що ми випускаємо з поля зору необхідність будівництва водогонів у Маячці та Лівенському, але чому цей процес гальмується, прошу розповісти Ольгу Станіславівну.

 

О.Хоменко пояснила: «На сьогодні ми хотіли взяти участь в обласній Програмі «Питна вода Полтавщини». Для цього треба подати заявку з експертним висновком проєктно-кошторисної документації, за виготовлення якої свого часу було заплачено близько 400 тисяч гривень. Але фактично її у стінах сільради немає, натомість є два стосика непрошитих і ніким не затверджених паперів, схожих на чорновики локального кошторису. Тож залишається загадкою, як за них проплатили такі кошти, як їх пропустило Держказначейство. Але ці папери ми не можемо подати на участь в обласній Програмі. Так само свого часу не було зроблено експертизу на проєктно-кошторисну документацію на будівництво нового дитсадка».

 

«Хай наші критики прийдуть і покажуть, де поділися ці документи, за які проплечено бюджетні кошти. Ми руки не опускаємо і все доведемо до логічного завершення» – додав В.Дубович. А до всього розповів, що вже неодноразово зустрічався з народним депутатом Костянтином КАСАЄМ, який «зацікавився ідеєю реконструкції нашого медичного закладу і готовий фінансово сприяти в її завершенні. Отже, ми на правильному шляху».

 

Зайшла мова і про енергетиків, які почали вимагати гроші за оренду електроопор, на яких у селах громади встановлено вуличне освітлення. А щоб керівники громад були більш поступливими і швидше погоджувалися на їхні умови, почали відключати це вуличне освітлення. В.Дубович розповів, що ми натомість ініціювали введення орендної плати за землю, на якій встановлено їхні електроопори. «Так само за захисні зони, де ми не можемо вести господарську діяльність, і не одержуємо за цю землю рентну плату, – продовжив Віктор Олександрович. – У мене біля городу йде високовольтна лінія, а поруч ріс горіх, так вони приїхали і без попередження його спиляли. Але ж ця земля у мене належним чином оформлена, я плачу за неї податок, і не маю права на ній вирощувати те, що хочу, бо вони визначили її як захисну зону. Нехай тоді відшкодовують мені або грошима, або горіхами. Те саме і з газогонами. Просто вони звикли, що є монополістами і можуть викручувати людям руки – відключати, вимикати, пломбувати, і т.д. З цим треба якось боротися. У результаті перемовин «Полтаваобленерго» поки що наклало мораторій на свої вимоги, а далі побачимо».

 

Чимало часу депутати витратили на розгляд земельних питань, про які інформувала начальник відділу архітектури, містобудування та земельних ресурсів Олена ШИЙКА. Найцікавіше з цього – у Нехворощі, на відділку «чапаєва» кілька господарів вирішили згуртуватися, взяти в оренду луки і створити громадське пасовище, належним чином оформивши документи.

 

В.Дубович нагадав, що ми цілеспрямовано йдемо до того, аби орендарі погодилися збільшити плату за шкільну землю і це дасть можливість здешевити харчування у навчальних закладах, проводити якісь ремонти, тощо. «У Маячці «Аршиця» погодилася на взаємовигідну співпрацю, а от із «Чистою криницею» так не виходить. Тому нам доведеться після третього березня, коли закінчиться термін дії попередньої угоди на оренду шкільної землі, забрати цю землю в комунальну власність і виставити на аукціон. Сьогодні є ті, хто готовий платити 12-15 тисяч гривень за гектар. Не хотілося б цього робити, вдаватися до таких крайнощів, а хочеться мати розуміння і підтримку орендарів».

 

У роботі сесії взяли участь заступники голови СТГ Микола ЗАВЕЗЬОН та Світлана КАЛІНІЧЕНКО.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь