A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЛІВЕНСЬКІ ПИТАННЯ

Дата: 11.02.2021 14:08
Кількість переглядів: 296

Жителі цього приорільського села виявилися найактивнішими під час зустрічей з головою СТГ, близько двадцяти чоловік прийшли у приміщення колишньої сільської ради, аби послухати Віктора ДУБОВИЧА, задати йому свої запитання і висловити пропозиції.

 

На початку зустрічі Віктор Олександрович означив ті проблеми, які на даний час є актуальними для лівенчан. Це і необхідність будівництва вуличного водогону, і завершення ремонту в спортивній залі, і благоустрій села, у тім числі утримання в належному стані ґрунтових доріг та вуличне освітлення. «З коштами нині дуже сутужно, бюджет громади зменшився на 10 мільйонів гривень, але ми враховуємо всі пропозиції і, визначаючи найбільш пріоритетні, намагаємося їх вирішувати», – говорив керівник громади і зазначив, що сьогодні держава не завжди сприяє розвитку сільських територій, нерідко «викручують руки» монополісти, а в таких умовах господарювати важко. «Я буваю скрізь, постійно стукаю у високі кабінеті, запрошую керівників області в нашу громаду, розповідаю їм про наші проблеми, але за короткий термін всіх проблем не позбутися. Відрадно, що нас чують, на нас звертають увагу, нещодавно до нас приїздив голова обласної ради Олександр БІЛЕНЬКИЙ. Він знає, що незадовільний стан доріг – це один з найбільших гальмівників розвитку громад».

 

Далі перейшли до обговорення питань, що стосуються діяльності галузі освіти. «Можливо, не всі знають, що ця галузь забирає близько вісімдесяти відсотків бюджету, – продовжив В.Дубович. – Лише на зарплату вчителів маємо державну субвенцію, а утримання обслуговуючого персоналу, енергоносії, ремонти, поповнення матеріальної бази – все це за рахунок наших коштів. Але якщо у навчальному закладі менше 25 учнів, то і на зарплату вчителям держава не дає грошей. Піднімаючи цю проблему на обласному рівні, я всюди чую у відповідь: проводьте оптимізацію своїх шкіл. Тому під питанням стає майбутнє Лівенської школи, де на перше вересня прогнозовано буде 27 учнів. Але жодної гарантії, що перед початком навчального року двоє-троє дітей не перейдуть в сусідні школи і утримання вашої стовідсотково ляже на місцевий бюджет. А він такого навантаження не витримає. І життя змустить її закрити, хоча рішення про закриття прийматимуть депутати. Але розвивати її вже зараз немає сенсу, ваша шкільна їдальня споживає до семи тисяч кіловат електрики на місяць. Прикро про це казати, але такі реалії життя. Тому я хочу звернутися до вас із проханням подумати, до якої сусідньої школи віддасте своїх дітей. Я б радив вам вибрати Маячківську – найближчу до вас, прекрасну школу, яка має високі рейтинги, там не тільки навчають, а й творчо працюють з учнями. До того ж ми збережемо цю школу як заклад І-ІІІ ступенів. Добавимо шкільний автобус. Працюємо над тим, щоб збільшилася орендна плата за шкільну землю і це дасть можливість здешевити харчування учнів. Тобто створити у Маячці такі умови, щоб ваші діти охоче її відвідували. Звісно, демографічна ситуація негативна, і скільки ми так зможемо протриматися, невідомо, проте й опускати руки не варто».

 

Люди запитували, якою буде доля приміщень у випадку закриття школи. На це голова громади відповів, що було б гарно залучити зовнішніх інвесторів і створити там нові робочі місця, запустивши якесь виробництво. Запевнив, що це одне з ключових питань, над розв’язанням якого працює керівництво СТГ, бо й у Шедієвому приміщення пустує. «Отож варіантів маємо багато, є такі, що вже на стадії розгляду, але суттєвою перепоною до цього є незадовільний стан доріг і бюрократизована дозвільна система. Проте цілком реально залучити й іноземних інвесторів, які час від часу пропонують, скажімо, міні-заводи з переробки ягід і фруктів. Аби ж не карантин… Ми готові надати в оренду землю молодим підприємцям, які забажають займатися вирощенням тих же ягід чи фруктів, на зразок польських фермерів. Отже, все можливо, якщо до того прагнути».

 

Це підтвердив і заступник голови Микола ЗАВЕЗЬОН, який говорив про можливість розвивати сільськогосподарські кооперативи. «Якщо буде збут продукції, тобто існуватиме попит на неї, то знайдуться бажаючі вирощувати малину чи смородину, адже людей без роботи нині багато» – додав Микола Анатолійович.

 

Ця тема викликала жваве обговорення серед присутніх, люди ділилися думками та пропозиціями, було видно, що вони не байдужі до майбутнього свого села. Погоджувалися, що громада повинна вкладати кошти у перспективні проєкти, правильно розподіляти фінансові ресурси, «інакше ми проїдатимемо бюджет і не розвиватимемось, а дійдемо до ручки».

 

До обговорення проблеми долучився депутат громади Василь БІЛОКІНЬ. На його думку, варто акцентувати увагу на сільському господарстві, тобто на тій справі, до якої звикли сільські жителі. «Бо виробництво шкарпеток – це добре, але чи багато жінок працюватиме на такій фабриці і хто їх навчатиме?».

 

Прозвучала й така думка: «Ми тут говоримо про школу… Жаль її, звичайно, але яка школа, коли населення старіє? У нього вже одна потреба – поправити здоров’я. А в нашій громаді шість клубів і жодної лікарні! У селі нема навіть поганенької аптеки, а ви балакаєте про школу! Отож гроші треба витрачати тільки на реальні потреби, а не на якісь майданчики, куди ніхто не приходить».

 

В.Дубович розповів, як ідуть роботи по відновленню нехворощанської лікарні, яка потрібна для всієї громади, та про допомогу народного депутата Костянтина КАСАЯ, котрий долучається до її відродження.

 

Говорилося також про законність випилювання лісосмуг, про роботу Нехворощанського комунгоспу, необхідність створення бюро ритуальних послуг, транспортне сполучення з Нехворощею, організоване вивезення сміття, тощо. «Я знаю, що в комунгоспі є подрібнювач гілок, а чому він не займається організованою заготівлею дров та щепи? – запитував В.Білокінь. – Дайте йому такі повноваження і нехай заробляє кошти. Та й у лісосмугах тоді не випилюватиметься те, що не треба».

 

Завершилася зустріч на оптимістичній ноті. Присутні лівенчани дякували голові за зустріч і бажали успішно реалізувати всі плани для розвитку СТГ, а Віктор Дубович подякував за розуміння і висловив сподівання, що відчуватиме допомогу від жителів громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь