A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЯК НЕ ДОПУСТИТИ ЗАНИЖЕННЯ СТРАХОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ У РАЗІ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОЇ ПРИГОДИ?

Дата: 29.03.2021 15:47
Кількість переглядів: 256

Страхові компанії мають тенденцію значно занижувати суму страхового відшкодування при виникненні дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП), тим самим заощаджуючи на витратах.

Відповідно до  ст. 29 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у випадку ДТП відшкодовуються витрати, пов’язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу.

Досить поширеною є ситуація, коли сума страхового відшкодування в рази занижена страховою компанією. Тому, у разі виникнення ДТП водію потрібно додержуватись кількох порад.

Для початку, на етапі оцінки автомобіля експертом страхової компанії, водій має надати свої заперечення під час огляду його авто. Про це свідчить і судова практика, зокрема постанова Київського апеляційного суду від 7.04.2020 у справі №752/21192/17.

Під час огляду авто водій може залучити незалежного експерта. Далі необхідно встановити, чи відповідає звіт страхової вимогам нормативно-правових актів щодо оцінки майна та чи містить він недоліки, що вплинули на достовірність оцінки. У 89% випадків звіт таким вимогам не відповідає.

Далі необхідно написати звернення в страхову компанію винуватця з метою виплати різниці між фактичним розміром шкоди (сумою), яка зазначена у звіті на Ваше замовлення, і страховою виплатою.

Якщо страхова компанія відмовить у виплаті такої різниці, необхідно звертатися до суду. Відповідачем буде виступати страхова компанія винуватця в межах ліміту відповідальності. У випадку перевищення такого ліміту позов пред’являється як до страхової, так і до винуватця ДТП.

Якщо страхова компанія винуватця ДТП відмовляється виплачувати страхове відшкодування, то варто звернутися до Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Яке в свою чергу, шляхом проведення перевірки, надасть оцінку діям відповідної страхової компанії і у разі виявлення недостатності коштів та майна страховика - учасника МТСБУ, що визнаний банкрутом та/або ліквідований, відшкодує завдану шкоду.

Нагадуємо, що за отриманням юридичних консультацій та роз’яснень, Ви можете звертатися до відділу «Новосанжарське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, контактний номер телефону (05344) 3-28-60 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0800-213-103.

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь