A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ ДВОХ КОМІСІЙ – бюджетної та освітянської відбулося сьогодні в кабінеті голови СТГ

Дата: 15.09.2021 23:40
Кількість переглядів: 350

Фото без описуРозгляд питання щодо внесення змін до показників бюджету на поточний рік почали з того, що Віктор ДУБОВИЧ звернув увагу: такої фінансової скрути, як нині, сільська рада ще не знала. Перевиконання бюджету складає лише 700 тис. грн., тоді як потреби набагато більші, особливо з огляду на суттєве здорожчання енергоносіїв. «Весь депутатський корпус повинен задуматися над тим, як будемо зимувати, – говорив Віктор Олександрович. – Найбільшим поглиначем коштів є галузь освіти. Попереднього разу ми «вискочили» завдяки дистанційному навчанню і порівняно теплій зимі. Як буде цього разу – передбачити важко, але ми повинні діяти на випередження і вже сьогодні діяти в напрямку максимально ефективного використання коштів. Упродовж літа майже всі наші навчальні заклади активно готувалися до опалювального сезону, директори Нехворощанської та Маячківської шкіл щодня були у своїх закладах, аби підготуватися якнайкраще. Натомість директорка Соколовобалківської школи добросовісно відгуляла основну відпустку, потім ще на два тижні взяла відпустку за власний рахунок, аби вийти на роботу лиш першого вересня. Хочу підкреслити для всіх депутатів і представників громадськості, що у мене немає ані найменшої упередженості до цієї людини, я просто називаю факти. А вони такі: реконструкцію системи опалення у школі Соколової Балки не проведено, там споживання газу в рази більше, ніж у Нехворощанській, тоді як учнів ледь не втричі менше. Оптимізацію приміщення теж не зробили, і там знову опалюватиметься велетенська споруда, в якій перебуває всього 76 учнів. Знову на теплотрасі танутиме сніг. Але адміністрацію школи це, очевидно, не турбує. Як бути в такій ситуації, при таких цінах на газ? Чи не доведеться нам взимку переводити соколовобалківських учнів на дистанційне навчання?

 

Свого часу ми з депутатами домоглися, аби кожна школа одержувала більше коштів за свою землю і завдяки цьому здешевила харчування дітей на третину, решту надходжень витрачала на господарські потреби. У Нехворощі навколо території встановлюють паркан, бо такі тепер санітарні вимоги, а в Соколянці директорка прийняла одноосібне рішення зробити харчування цілком безкоштовним, а всі господарські проблеми перекладає виключно на владу. Як в Ільфа і Петрова: «Плашек три восьмых дюйма нет, а трамвай запускать собираются!». На жаль, належним чином на це не реагує і відділ освіти, тому хотілося б знати і його позицію. Не бачу жодної реакції на ці факти і з боку батьків, а педагогічний колектив навіть прагне виправдовувати бездіяльність своєї директорки, яка на роботу приходить о 9-й ранку, а після 13-ї вже їде додому. Весь негатив спрямовується лише на керівництво громади і на депутатів, які ще пів року тому звертали увагу на ці негаразди, але до нас не прислухалися. Коли ти говориш, а тебе не чують, з іронічною посмішкою сприймають твої зауваження, то про яку співпрацю може йти мова? Як допомагати такому керівнику, який сам нічого не хоче, не прагне змін, не старається зберегти школу? Який вояжам по Європі надає більшу перевагу, ніж підготовці закладу до зими. Який знає тільки юридичні закони, а про закони совісті та відчуття особистої відповідальності як керівника закладу забуває. Але ми так працювати не будемо і вимагатимемо від усіх порядку.

 

Ще один факт: на 76 учнів у Соколовій Балці є 42 працівника – 20 технічних і 22 педагога, – продовжив В.Дубович. – Тоді як у Нехворощі загалом 47 працівників на 210 учнів. І мені починають розказувати про якісь нормативи, а де гроші брати на утримання завгоспів та електриків – ніхто не каже. У нас на зарплату техпрацівників уже сьогодні не вистачає понад 300 тисяч гривень. Тому першим кроком до виходу зі скрути є впорядкування штатів, які цілком на утриманні місцевого бюджету. Це неправильно, коли на чотирьох учнів припадає один техпрацівник».

 

Наведені В.Дубовичем цифри підтвердила і начальниця фінансового відділу Любов НОМЕРОВСЬКА.

 

Говорили і про операторів газових котелень, які обслуговують котли низького тиску. Віктор Дубович навів такий аргумент: «Немає операторів у сільській раді, в адмінприміщеннях, в амбулаторіях, у Маячківській школі, у дитсадках, а в Соколовобалківському дитсадку чомусь є. Тоді давайте порахуємо всі наші котли і проголосуємо за рівнозначну кількість посад операторів, щоб не було дискримінації. Тільки спочатку покажіть, де взяти на їх утримання гроші? Хоча біля таких котлів не обов’язково повинен бути навчений оператор. Тому, щоб не дійти до чергового вимушеного укрупнення закладів, доводиться проводити оптимізацію посад».

 

«Я розумію, що освіта потрібна, але ж у громаді не лише вона! – додав депутат із Соколової Балки Володимир ЗАМУЛА. – Ми не можемо всі гроші громади вкладати тільки в освіту. А як же тоді медицина, культура, наші дороги і водогони? За них виборці теж питають у нас. Тому я звертаюсь до представників відділу освіти з проханням якнайшвидше взяти всі недоліки під свій контроль і розробити пропозиції, як вийти зі скрути. Бо колись у нашій школі був один завгосп і він усе встигав, тепер там ще й електрик є, а витяжка на кухні чверть століття не працює! Що зроблено для модернізації системи опалення у нашій школі або для збільшення надходження коштів від землі? Чому не помічаєте, як ходить на роботу директорка? Чому тільки депутати про це говорять? Ми ж хочемо всього лиш домогтися порядку, аби школа вижила в нинішніх умовах».

 

Йшлося на спільному засідання постійних комісій і про те, що наступного року всі дитячі садки влітку повинні працювати. Голова громади дав доручення відділу освіти розробити і затвердити такі графіки відпусток працівників ДНЗ, аби не допустити закриття цих закладів навіть на короткий період.

 

Обговоривши освітянські питання, далі присутні погодили зміни до структури відділу освіти (перевели водіїв шкільних автобусів зі шкіл у штат відділу освіти), до штатного розпису Нехворощанської бібліотеки та Лівенського СБК (ввели по 0,25 ставки прибиральниць), погодили вступ нашої громади до Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування.

 

У другій половині дня засідала постійна комісія з питань земельних ресурсів.
Післязавтра, тобто 17 вересня, депутати продовжать обговорення цих та інших питань на сесії сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь