A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Сьогодні депутати СТГ зібралися на позачергову сесію, аби розглянути кілька важливих і термінових питань.

Дата: 06.04.2022 22:04
Кількість переглядів: 3881

Сьогодні депутати СТГ зібралися на позачергову сесію, аби розглянути кілька важливих і термінових питань.
Зокрема, про внесення змін до Програми щодо забезпечення законності, правопорядку та оборонної роботи на 2022 рік. Заступниця голови громади Ольга ХОМЕНКО нагадала присутнім, що на попередній позачерговій сесії голосували за виділення коштів на добровольче формування територіальної громади. На сьогодні створено два таких формування, в яких може виникнути потреба у коштах – скажімо, на підвезення до військової частини, облаштування зброярні та місць перебування добровольців, їх навчання тощо. Тому й належить внести зміни до названої Програми.

 

Депутат Володимир ЗАМУЛА поцікавився, чому в нашій невеликій громаді два добровольчих формування? Він назвав це «натуральною махновщиною». Свою позицію пояснив так: «Їх завдання – зберегти місцеву інфраструктуру й життя людей, а ми діємо без логістики, непродумано. Спочатку набудували блокпостів де треба і де не треба, витратили на це ресурси, тепер завели в Соколовій Балці друге формування. А для чого? Чим це виправдано? Яка від того користь? Погано, коли такі питання вирішують «піддиванні полководці», які навіть строкову службу не проходили!».

 

Керівники громади пояснили, що вони поділяють цю точку зору, але законодавство не обмежує кількості добровольчих формувань у громаді, тому в Соколовій Балці воно діє законно, хоча виключно з ініціативи місцевих жителів.

 

Начальниця фінансового відділу СТГ Любов НОМЕРОВСЬКА інформувала про внесення змін до рішення попередньої сесії про бюджет сільської ради. В ході обговорення головуючий Віктор ДУБОВИЧ зачитав звернення групи батьків, чиї діти навчаються при Новосанжарській музичній школі. Вони просять додатково дофінансувати це навчання до літніх канікул. В ході обговорення головуючий пояснив, що на 13 учнів з нашої громади вже виділяли музичній школі 215 тисяч. Це по 16,5 тис. на кожну нехворощанську дитину, без врахування батьківської плати (а це, між іншим, 200 гривень на місяць). Для порівняння: приблизно стільки ж обходиться в рік навчання кожного учня у Нехворощанській школі. Якщо далі порівнювати, то на Новосанжарську ЦРЛ виділили 800 тисяч, тоді як вона надає медичні послуги усій нашій п’ятитисячній громаді! Або взяти спорт, яким займається значно більша кількість дітей, проте витрати на кожного юного спортсмена значно менші, ніж на юного музиканта.

 

Обмінявшись такими думками, депутати дійшли висновку, що музична освіта для обдарованих дітей – справа, безумовно, потрібна, але в цей складний час, коли місцевий бюджет наповнюється набагато гірше порівняно з попередніми роками, доводиться з-поміж усіх завдань виокремлювати лиш пріоритетні. Тому адміністрації музичної школи, як і батькам її учнів не завадило б спробувати знайти альтернативні джерела фінансування, не перекладаючи все виключно на місцеві бюджети.

 

Крім того, присутні вкотре поцікавились, чому заняття проходять на базі Андріївського ліцею, а не в одному з наших Будинків культури? У відповідь почули, що тільки в ліцеї є необхідні музичні інструменти. «Так що то за музична школа, коли бере батьківську плату і просить гроші у громади, але навчає на чужих інструментах?» – прозвучала репліка.

 

Разом з тим депутати схвалили рішення дофінансувати Новосанжарський ЦПМСД на суму 200 тис. грн., а Новосанжарську ЦРЛ – на 565 тис. грн.

 

Про виділення одноразової матеріальної допомоги громадянам, які потребують лікування, інформувала секретарка сільської ради Світлана БУГОРСЬКА.

 

Головна бухгалтерка Ірина КОЛЬБА говорила про необхідність списання основних засобів, що знаходяться на балансі виконавчого комітету. Мова про старе обладнання, що колись було у стаціонарному відділенні Нехворощанської лікарні. Воно зносилося і технічно, і морально, й підлягає утилізації через відповідні організації. Присутні погодилися з цим.

 

Про створення у громаді продуктового резерву розповіла заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО. Вона пояснила депутатам, що такий резерв створюється у воєнний період за рішенням обласної військової адміністрації, і ми не можемо цього уникнути. Є затверджений перелік необхідних продуктів тривалого зберігання (різні крупи, макаронні вироби, олія, цукор, чай, борошно, згущене молоко і т.д.) та їх визначені обсяги з розрахунку на семиденну потребу наявного у громаді цивільного населення. Якщо блокади наших сіл, дай Бог, не станеться, то ці продукти підуть на харчування дітей у навчальних закладах.

 

Депутати погодили створення такого резерву і визначили місце зберігання продуктів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь