A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

20 КВІТНЯ ВІДБУЛАСЬ ЧЕРГОВА СЕСІЯ

Дата: 21.04.2021 21:30
Кількість переглядів: 6094

Фото без описуЦього разу депутати зібралися не в Будинку школярів, як завжди, а в Будинку культури, аби дотриматися карантинних вимог. Їм належало розглянути півтора десятка важливих питань, більшість з яких – саме ті, що впливатимуть на життя громади вже завтра чи закладають підвалини для її розвитку в майбутньому.

 

Традиційно на початку сесії голова СТГ Віктор ДУБОВИЧ, який вів сесію, привітав з іменинами тих колег-депутатів, котрі відсвяткували особисті дні народження у міжсесійний період.

 

Про внесення змін до показників бюджету на поточний рік доповідала головний фінансист СТГ Любов НОМЕРОВСЬКА.

 

Про створення відділу «Центр надання адміністративних послуг» (ЦНАП) при виконавчому комітеті Нехворощанської сільської ради доповідала заступниця голови СТГ Зоя КОРОЛЕНКО. Вона пояснила присутнім, що нових працівників у ньому поки що не буде, цей відділ формуватиметься з тих людей, котрі зараз працюють у загальному відділі виконкому і вже надають до сотні різних послуг: проводять реєстрації, у тім числі силами державного реєстратора, видають довідки, тощо. Але законодавство вимагає, щоб у кожній громаді був окремий ЦНАП.

 

Відразу ж депутати затвердили і Положення про відділ «ЦНАП» та нову структуру виконавчих органів ради і загальну чисельність її апарату (інформувала секретар ради Світлана БУГОРСЬКА).

 

В.Дубович додав, що ЦНАП для того і створюється, щоб розширити перелік адмінпослуг, які повинні безкоштовно надаватися жителям громади. На часі – взяти у цей відділ архітектора з відповідною ліцензією. До того ж, коли створено ЦНАП, держава надає субвенцію для придбання йому обладнання та оргтехніки.

 

Далі депутати внесли зміни до Статутів Нехворощанського сільського комунгоспу і його дочірнього підприємства «Добробут». Відтепер комунгосп у переліку своїх послуг має право збирати і вивозити тверді побутові відходи (для того йому на баланс безоплатно передали сміттєвоза), займатися будівництвом і поточними ремонтами. З цих питань інформували заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО та головний бухгалтер сільської ради Ірина КОЛЬБА.

 

Крім цього, в ході сесії розглянули низку земельних питань, попередньо обговорених на засідання профільної комісії.
Та найбільш важливим, особливо для лівенчан, було питання про закриття їхнього навчально-виховного комплексу. Ще до початку роботи сесії перед присутніми виступила Інна ЧОКИРЛАН. Вона звернулася до депутатів з проханням не закривати дитсадок, обладнати для нього в одному приміщенні їдальню, обіцяла всебічну допомогу в цьому батьків та працівників закладу.

 

Дійшовши до розгляду цього питання, Віктор Дубович вкотре пояснив: десять років тому не могли відкрити дитсадок як окрему юридичну одиницю, бо для цього не вистачало дітей, довелося Лівенську школу реорганізувати у навчально-виховний комплекс. Тепер ми юридично не можемо щось одне закрити, інше залишити, мусимо закривати весь комплекс, а вже потім думати, як відкрити дитсадок. Але для його відкриття «з нуля» існують такі санітарні, протипожежні, будівельні та інші вимоги, що на їх виконання лише за скромними підрахунками треба знайти не менше п’яти мільйонів гривень.

 

«Я розумію, буде багато нарікань, буде багато образ, але це не наші примхи чи забаганки, на такий крок нас штовхають з одного боку держава, ставлячи завищені вимоги, з іншого – демографічна катастрофа», – говорив Віктор Олександрович. І навів таку статистику: в усій нашій громаді за минулий рік і три місяці поточного року народилося лише… 22 дітей. «То яка перспектива навчальних закладів? Уявіть собі, що буде через шість-сім років, хто йтиме до першого класу? Ми на той час матимемо загалом півтори сотні дітей шкільного віку на всю громаду. Я не знаю, як вирішувати цю проблему, бо вона є типовою для багатьох сільських громад. Ми постараємось зробити максимум для маячківських школи і дитсадка, аби там і лівенські діти відчували себе комфортно, здобували знання належного рівня».

 

В.Дубович зачитав проєкт рішення, відповідно до якого Лівенський НВК ліквідовується, його правонаступником визначено опорний заклад «Нехворощанський ЗЗСО І-ІІІ ст.», створюється ліквідаційна комісія, проводиться інвентаризація та передача майна, і т.д.

 

Результати голосування такі: з 21 присутнього депутата 14 висловилися «за», один «проти», решта – «утрималися».
Отже, Лівенська школа, чия історія починається з 1905 року (тоді за парти сіли 80 дітей різного віку), завершує її через низьку наповнюваність учнями. Як підкреслив голова громади, «набагато приємніше щось відкривати, ніж закривати. Але закриваємо не ми – закриває система…».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь